TEDD FEL SZAKMAI KÉRDÉSEIDET AZ EDZŐDNEK, ÉS VÁLASZT KAPSZ RÁ! • 1.KÉRDÉSEK-VÁLASZOK
 • “A kapu előtti térben amikor a támadó a kapunak háttal fedezi a labdát, többször beforgat, lefordul rólam és helyzetbe kerül. Mit tegyek?”
  feratti11-02-2017

  A mezőnynek háttal álló támadóval szemben a 16-os környékén, – ha átvette a labdát -, nem szabad testi kontaktust kialakítani!

  Miért?

  Mert a támadó, a védő nyomásából érzi a védő az egyensúlyi állapotát, és könnyen lefordul. Ilyenkor a védő sokszor egy lábon áll, mert a másikkal megpróbálja elrúgni, vagy megszerezni a labdát. Ezt tudja kihasználni a figyelmes támadó!

 • “Amikor hozzám kerül a labda, elbizonytalanodok, könnyen elveszi ilyenkor az ellenfél védője a labdát! Mit tegyek?”
  feratti11-02-2017

  A legfontosabb a megtévesztő mozdulatok használata (lövőcsel, testcsel, átadással ellenkező irányba figyelések stb). Hiszen a megtévesztő mozdulat távol tartja az ellenfél védőjét. Ezáltal időt és teret nyersz, ki tudod választani a legcélszerűbb játékhelyzet megoldást.

  Ne feledd!

  – Amikor jön feléd a labda végezz megtévesztő mozdulatot!

  – Amikor birtokba vetted a labdát végezz megtévesztő mozdulatot!

  – Csel előtt, csel után végezz megtévesztő mozdulatot!

 • “A kapu előtti térben amikor a támadó a kapunak háttal fedezi a labdát, többször beforgat, lefordul rólam és helyzetbe kerül. Mit tegyek?”
  feratti11-02-2017

  A régi nagy edzők azt tanították, hogy a labdarúgásban a legfontosabb, a LABDA NÉLKÜLI JÁTÉK ELSAJÁTÍTÁSA, mert “nem az játszik akinél a labda van, hanem az akinél LESZ”.

  Többféle okból helyezkedhet a labda nélküli játékos:

  1) Azért helyezkedik, mert részt akar venni az összjátékban.

  2) Azért helyezkedik, mert játék közben tartja a csapat szerkezetét.

  Most csak az 1) pontra válaszolok neked:

  A legfontosabb kritériumok az összjátékra való helyezkedésénél:

  – MEGJÁTSZHATÓ LEGYÉL!

  – FOGADÓKÉPES LEGYÉL!

  – JÁTÉKOT FOLYTATNI TUDÓ LEGYÉL!

  Részletesen:

  1) Helyezkedj MEGJÁTSZHATÓ közelségbe a labdás játékoshoz! Nyilvánvaló, ha társad nem tud ívelni 15 m-nél nagyobbat, akkor nem kérem tőle a labdát 20 m-re.

  2) Helyezkedj úgy, hogy mindig tisztán ráláss a labdára! Biztos lehetsz benne, ha te látod a labdát, akkor a labdás társad is lát téged, feltéve, ha a labdáról felnézve feléd fordul. Ha rálátsz a labdára, az azt jelenti, hogy a labdás játékost támadó védő “passzárnyékán” kívül vagy, vi. MEGJÁTSZHATÓ vagy.

  3) Helyezkedj úgy, hogy mindig FOGADÓKÉPES” legyél! A fogadóképesség azt jelenti, hogy:

  – látod azt a játékost, akitől kapod a labdát,

  – látod azt a játékost, akinek adni fogod a labdát,

  – látod azt a védőjátékost, aki meg fog téged támadni, amikor labdát kaptál.

  Vi. látod az ELŐZMÉNYT, látod a KÖVETKEZMÉNYT, röviden: minden esemény a LÁTÓTEREDBEN történik.

  Ha helyezkedésed a fenti kritériumoknak megfelel, akkor helyezkedéseddel biztosítod a FOLYAMATOS ÖSSZJÁTÉK feltételét.

 • “Hogyan lehet kijátszani a lestaktikát alkalmazó védelmet?”
  feratti11-02-2017

  Felnőtt fociban a lestaktikát nem nagyon alkalmazzák, mert kockázatos. Ugyanakkor gyerek fociban előfordul, – különösen, ha gyors védők vannak egy csapatnál -, hogy alkalmazzák.

  Ennek kijátszására két mód van:

  1) egyéni játékkal, cselezéssel áttörni a védelmi falat

  2) a mélységből, ütemben beinduló játékost kell megjátszani

 • “Hova helyezkedjek védőként, amikor az ellenfél támadójánál van a labda?”
  feratti11-02-2017

  Alaphelyzetben, mindig a labdás támadó és a kapu közé kell helyezkedni!

  Ne telitalpon állj, hanem vidd le a testsúlyt, rogyaszd be a térded, felsőtesttel kicsit dőlj előre, hogy a sarkad felemelkedjen. Így könnyen meg tudsz indulni ha szükséges.

  Kezed emeld fel mellmagasságig oldaltartásban az egyensúlyozás végett, ill. azért, hogy a támadót kézzel is tudd gátolni a cselezésben, labdavezetésben.

  Ne feledd!

  Az a szabálytalan, amit a bíró lefúj. Ezért minden eszközt (kezet, lábat, vállat) be kell vetni azért, hogy a támadó ne tudjon kicselezni!

  Ugyanakkor van más helyezkedési lehetőség is a labdás támadóval szemben, mégpedig az, amikor oldalra szorítom, ill. keresztbe szorítom a támadót.

 • “Melyik labdaátvétel a legcélszerűbb?”
  feratti11-02-2017

  A labdaátvételt alaphelyzetben befolyásolja a hozzánk érkező labda magassága, ereje, iránya, pörgése, ill. a megoldandó támadásszervezési feladat.

  De…..

  Törekedni kell a talppal való átvételek alkalmazására.

  Ennek nagyon sok előnye van:

  – Nem pattannak el az átvételek

  – Ha védő van mögötted, jól tudod fedezni, birtokolni a labdát. A labdát távol tudod tartani a védőtől, és ha szerelni próbál, akkor a benyúló láb oldalára talppal meghúzva a labdát, könnyen le tudsz fordulni

  – A talppal való átvétellel azonnal az új támadási irányba tudod fordítani a labdát

 • “Mennyit érünk labdába egy edzésen?”
  feratti11-02-2017

  Azokon a típusú edzéseken amiket általában én tartok, a labdaérintésszám edzésenként: 1000-1200. Ennek ellenére is fontos lenne, ha otthon, iskolában önszorgalomból gyakorolnátok a cseleket, görgetéseket, megtévesztő mozdulatokat, hogy minél jobban rögződjenek a mozgások.

 • “Miért nincs külön labda nélküli futás az edzésen?”
  feratti11-02-2017

  Azért mert a legfontosabb a játéktudás növelése. A futómunkát labdával oldjuk meg. Ahogy nő a labdabiztonságod, úgy tudod majd egyre gyorsabban, egyre dinamikusabban végezni a gyakorlatokat, és úgy tudsz majd egyre nehezebb és egyre bonyolultabb feladatokat megoldani.

 • “Mit csináljak védőként 1:1 ellen, ha gyors a velem szemben álló támadó?”
  feratti11-02-2017

  Próbáld valamelyik irányba szorítani (keresztbe, vagy oldalvonalra). Lassítsd le! Állj távolabb tőle, hogy legyen elég időd lereagálni a cselét! Ilyenkor elsődlegesen a legfontosabb, hogy labdával ne kerüljön mögéd, és csak másodlagosan fontos a labdaszerzés! És ne feledd, fekvő ember nem gyors ember!

 • “Védelmi vonal áttörésnél ékként, mikor induljak be, és mikor kérjem magamra a labdát?”
  feratti11-02-2017

  Ha a labdát adó játékos felgyorsulva labdát vezet és közben figyelme beszűkült, vi. éppen a labdát nézi, akkor kérd magadra – pl. kényszerítő átadásra -, a labdát.

  Ha a labdás játékos nem vezeti a labdát, hanem keresi az összjáték lehetőségét, akkor beindulhatsz a védelem mögé, vagy egy induló csel után visszaléphetsz mélységi átadásra.

 • Kinek passzoljak, ha mindenki MEGJÁTSZHATÓ?
  feratti22-02-2017

  Az alábbi ábrán egy típusjelenetet fogsz látni, amely ugyanúgy előfordul felnőtteknél és gyerekeknél is.

  A labda a kapusnál. Mindegyik fehér játékos MEGJÁTSZHATÓ, mert rálát a labdára, nincs közte és a labdát birtokló kapus között ellenfél játékos.

  Azonban a sárga karikás játékos, nem FOGADÓKÉPES.

  Miért?

  • Mert nincs a látóterében az az ellenfél játékos, aki őt meg fogja támadni a labda birtokba vételekor.

  Ez nem azt jelenti, hogy ez a játékos rosszul helyezkedik, hanem azt, hogy ő csak azért van ott, hogy megossza az ellenfél védőinek figyelmét, ill. ha valamelyik szélső játékos kapná a kapustól a labdát, azonnal támogató játékra tudjon neki helyezkedni.

  A képen látható, hogy

  • labdaszerzés után a középen lévő játékosok (fehér karika) azonnal kihelyezkedtek a játékterület szélére.
  • a sötét mezes játékosok arányosan helyezkedtek el a fehér játékosok között. Miután létszámhátrányban vannak az adott területen, ezért nem az emberre helyezkednek rá, hanem - úgy mondják -, hogy a területet védik.
  • a piros karikás játékosok szándékosan helyezkedtek távol a sárga karikás játékostól, hogy felkínálják a kapusnak, neki passzolja a labdát. Majd amikor sárga karikás labdát kapott, letámadták, elvették tőle a labdát és gólt lőttek.

  Tanulság:

  1. A kapus, vagy mezőnyjátékos, a mezőnynek háttal lévő társának ne passzoljon a védő harmadban!!!

  Ezért nagy a kapus felelőssége, hogy kinek adja a labdát. Nem az a játékos a hibás, akitől a labdát elveszik, hanem az, aki neki passzol!

  A képen az is látszik, hogy a sárga karikás játékos mielőtt labdát kapna maga mögé néz, hogy lássa, honnan fogják őt megtámadni. Ezt más néven: mögöttes terület kontrollnak nevezzük.

  2. Csak annak a játékosnak passzolj, aki MEGJÁTSZHATÓ és FOGADÓKÉPES egyszerre.